The main living terrace looks out over the working vineyard.
The main terrace includes a pool, outdoor shower, and an outdoor kitchen and dining area.
 

Vintner's View

This weekend basecamp in Healdsburg is sited mid-slope in a 33-acre vineyard to take advantage of sweeping views of the Dry Creek Valley below. There is no mistaking you are in wine country.

Since the property is a working vineyard, it was important to limit the construction footprint. We terraced two levels of the slope and worked with the architects to link the house lightly into the land. The main level allows flow from the house to the pool, outdoor kitchen and fire pit areas. At the lower level, the children’s bedrooms spill out onto shady seating area adjacent to the vines. Outdoor spaces dance on the hill with minimal interruption to the vineyard.

An understated materials palette blends the house into the vineyard. Concrete, wood and corten steel provide the base for the building. Beds of native grasses, perennials, culinary herbs and roses create an easy, relaxing transition of indoors and out. This is truly a place to unplug and unwind.

VINTNER'S VIEW

This weekend basecamp in Healdsburg is sited mid-slope in a 33-acre vineyard to take advantage of sweeping views of the Dry Creek Valley below. There is no mistaking you are in wine country. Since the property is a working vineyard, it was important to limit the construction footprint. We terraced two levels of the slope and worked with the architects to link the house lightly into the land.

Read The Full Text

The house was designed as an open-air pavilion to embrace the sweeping views. Metal and glass panels lift to provide seamless connections to the landscape. To the north, the dark plastered pool reflects the sky. To the south, the fire pit patio sits above the sparkling lights of Healdsburg.

Stewardship of the land and its resources through woodland revitalization, extraction of non-native plants, grasslands restoration and rainwater collection complete the story of this uncontrived retreat.

An arbor over a seating area provides shade during hot and sunny days.
A firepit provides warmth and a gathering space for cool evenings.
An overview of the pool, with the covered seating area and concrete pavers to the right.
 
Large concrete pavers are softened with grass and plantings.
Fragrant lavender lines the path up to the house from the vineyard.
Concrete, lavender and native grasses create a contrast of color and texture within the restrained materials palette.
A rustic wood table holds elegant vases. under a dramatic light fixture, with hills and vineyards in the distance. 
 
PROJECT TEAM

Sutro Architects

ARCHITECT

Adeeni Design Group

INTERIOR DESIGNER

Upscale Construction

BUILDER

Christopher Stark

PHOTOGRAPHER

 

PROJECT TEAM

Sutro Architects

ARCHITECT

Adeeni Design Group

INTERIOR DESIGNER

Upscale Construction

BUILDER

Christopher Stark

PHOTOGRAPHER