With the architectural and landscape lighting turned on at night, the glass wall seems to disappear, enhancing the connection of indoor and outdoor.

IN THE MODERN CONTEXT

This forever-home opens to the landscape wherever possible, for a true indoor/outdoor California lifestyle.

We began with a blank slate: an empty postage stamp lot located in the San Mateo Highlands. We had the opportunity to create a setting for a new home that remains true to the context and visual style of the neighborhood, an enclave of 650 existing Eichler homes.

Collaboration with the architect and builder led to this lovely courtyard home, with a fifty-foot glass wall creating an easy flow between the interiors and the outdoor living spaces. The blue-tiled firepit is part destination and part focal point, as it draws the eye across the pool from the interiors. The mid-century inspired tiles are repeated around the spa to bring the two elements together. Japanese maples on the hillside bring warmth to the architectural greys.

IN THE MODERN CONTEXT

This forever-home opens to the landscape wherever possible, for a true indoor/outdoor California lifestyle.

We began with a blank slate: an empty postage stamp lot located in the San Mateo Highlands. We had the opportunity to create a setting for a new home that remains true to the context and visual style of the neighborhood, an enclave of 650 existing Eichler homes.

Read The Full Text

Collaboration with the architect and builder led to this lovely courtyard home, with a fifty-foot glass wall creating an easy flow between the interiors and the outdoor living spaces. The blue-tiled firepit is part destination and part focal point, as it draws the eye across the pool from the interiors. The mid-century inspired tiles are repeated around the spa to bring the two elements together. Japanese maples on the hillside bring warmth to the architectural greys.

The blue-tiled is in front of a weathered zinc fence, for fire safety and textural interest.
The front of the new construction was kept low to blend in with the neighborhood.
The front door is a pop of orange on a medium gray building.
One enters through the front door directly into the courtyard, underneath a large eave in case of inclement weather.
The courtyard houses the pool, firepit and outdoor dining.

Glass Wall House

This new home replaced a burned down Eichler home. While not an Eichler itself, the home is intended to blend in with the neighborhood.

A view through the living room of the outdoor kitchen, pool and firepit.
The floor to ceiling glass wall slides open for an uninterrupted connection between indoors and out. 
The floor is a smooth plane between the interior and exterior, which will help the couple age-in-place.
The back of the yard ends in a gentle hill, dotted with Japanese maples.
An overview of the courtyard, showing rainchains that direct water off of the large overhanging eaves.
A metal fence sits behind the blue tiled firepit for fire safety.
The metal fence extends to behind the outdoor kitchen near the guest room.
The large overhang provides shade and rain protection for the outdoor dining area.
The wall of glass provides a pavilion-like look and feel.
 

PROJECT TEAM

Klopf Architecture

ARCHITECT

Calvert Ventures

BUILDER

Mariko Reed

PHOTOGRAPHER